Občutljiva obdobja v razvoju

“Man’s intelligence does not come from nothing; rather, it is built upon the foundations laid by a child during his sensitive periods”.
(Maria Montessori, The Secret of Childhood, 1966)

Maria Montessori je pri svojem opazovanju otrok prišla do zanimivega odkritja o otrokovih občutljivih obdobjih.

Občutljiva obdobja so časovni okviri v otrokovem razvoju, ko njegov um postane očaran s posebnim vidikom svojega okolja. Takrat otrok izbere iz okolja en element in se osredotoča le nanj, ostale pusti ob strani. Otrok si želi neko stvar ponavljati v nedogled, saj ob tem občuti veselje in polnost življenja. Naša naloga pa je, da ga pustimo, da sledi svojim naravnim interesom, kajti v nasprotnem primeru lahko ta priložnost za naravno zanimanje in osvajanje določene spretnosti izgine.

Montessorijeva je prepoznala šest občutljivih obdobij v otrokovem razvoju:

  • jezik,
  •  izpopolnitev čutil,
  •  red,
  • gibanje,
  • skrb za majhne predmete in
  •  socialna zavest.

Občutljiva obdobja se lahko prekrivajo.

V občutljivem obdobju je otrok sposoben absorbirati neomejene količine znanja, ker razpolaga z vpojnim, srkajočim umom. Zato je zelo pomembno, da pomagamo otroku zagotoviti sredstva, ki jih potrebuje za svojo rast in zaščito pred ovirami.

Umivanje rok

Umivanje rokEno izmed izpopolnitev dejavnosti, ki jo otrok želi osvojiti je delo z vodo. Občutljivo obdobje za vodo se začne že pri malčkih. Neverjetno je že to, kako se lahko umirijo ob samem pogledu na tekočo vodo.

Umivanje rok je dejavnost, ki je vedno pripravljena v montessori okolju.  Otrok pri dejavnosti neposredno poglobi svojo koncentracijo, razvija koordinacijo, postaja samostojnejši in dobi občutek za red. Namen te dejavnosti je, da otrok pridobi naravni občutek za higieno.

Skrbno pripravljena mizica s pripomočki za umivanje rok otroka vabi k dejavnosti, ko si to zaželi.

Pripravljen prostor za umivanje rok

  • Praktični nasvet za umivanje rok naših malčkov doma, na veliki pipi. Potrebovali boste le še pručko, ki bo otroka dvignila do te višine.

Pokažite mu osnovne korake: kako odpremo pipo, splahnemo roke pod vodo, namilimo z milom, speremo milo, zapremo pipo in obrišemo roke v brisačo.

3